Фото - Вася Біда На практиці
відбувається те, що ми задекларували у Програмі
"Будуємо нову Черкащину” — відновити славу нашого краю як одного з потужних
виробників цукру, — наголосив під час відкриття заводу голова ОДА. В ході урочистої церемонії Сергій Тулуб подарував іменні годинники кращим
працівникам підприємства, після чого разом із присутніми оглянув щойно
відремонтований завод.
— Після відбудови цукровий завод може переробляти по 1200 тонн цукрових буряків
за добу. А за сезон ця цифра становитиме 120 тисяч тонн сировини. На заводі
створено 320 робочих місць із досить високим рівнем заробітної плати: від двох
до п’яти з половиною тисяч гривень. Фахівців для роботи на заводі шукали по
різних цукрових заводах України, а рядових працівників щодня підвозять на
автобусі не тільки з Лисянського і Жашківського районів, а й із сусідньої
Київської області, — розповіла головний технолог Бужанського цукрового
заводу Валентина Гребенюк.
Спілкуючись із жителями Бужанки та працівниками заводу, Сергій Тулуб відзначив
позитивні зрушення у галузі цукроваріння. Галузь має на Черкащині славні
традиції: майже двісті років тому у Канівському повіті запрацювала перша
цукроварня в Україні, на Смілянщині в 1843 році було побудовано перший у
Росії пісково-рафінадний завод. А за часів СРСР кожний десятий кілограм
цукру вироблявся на цукрових заводах Черкаської області. На жаль, Черкащина
втратила потенціал як головного виробника цукру. Нині обласна влада докладає
зусиль, щоб повернутися на втрачені позиції.
Цього року збільшено площу посівів цукрового буряку до 43,6 тисячі гектарів, а
наступного планується додатково засіяти ще 4,5 тисячі гектарів. Переробка
цукрової сировини організована виключно на заводах Черкаської області, яких в
поточному році було відкрито сім.
Інформаційна довідка:
Бужанський цукровий завод був заснований 1857 року графом Потоцьким. Наприкінці
ХХ століття устаткування заводу потребувало оновлення, а сільські господарства
району в результаті зміни форми власності отримали право везти цукрові буряки
туди, де переробка продукції була вигіднішою. Це привело до того, що в 2000
році завод припинив виробництво цукру. Роботу відновили у вересні 2005 року,
коли було підведено природний газ, а вже в 2007 році завод знову зупинився.
Нині підприємство отримало новий шанс.
|